PKN
  » Home 
Gereformeerde kerk Heinenoord (PKN)
Van alle tijden..... Van alle tijden.....
Van ds Elzo Bijl:  

Vanuit ZuidzijdeWe hebben, op een heel andere manier dan anders, Pasen mogen vieren. En de kracht en het vertrouwen van de diepe betekenis van de Opstanding mag voor ons allemaal een blijvende vaste grond zijn om op te staan en te gaan. De maatregelen rondom de coronacrisis zullen, naar we mogen verwachten, voorlopig nog wel van kracht blijven. En dat betekent zoveel mogelijk thuisblijven en sociale afstand houden. Eigenlijk zijn we als mensen daar niet op gebouwd, tenzij je echt de geest van een kluizenaar hebt. Meer en meer zullen we met elkaar dan ook wel moe worden van deze maatregelen. Helaas zullen we evengoed moeten volhouden, want het gaat om mensenlevens. Tegelijkertijd zie ik b.v. op sociale media allerlei vragen en duidingen tevoorschijn komen over wat God te maken zou hebben met deze coronacrisis. Zelf denk ik dat dat de vragen van alle tijden zijn, door alle eeuwen heen, die mensen zichzelf stellen als een ramp hen treft.

Op 1 november 1755 werd de stad Lissabon getroffen door een vernietigende aardbeving, waarna allerlei vragen en duidingen opdoken over wat God hiermee te maken had. Van recentere datum is de tsunami van 2004 waarbij vele mensen het leven lieten en ook toen doken deze vragen op. En dan noem ik nog maar twee rampen uit het verleden. De vragen en duidingen rondom de coronacrisis zijn dus bepaald niet nieuw en het behoort tot ons menszijn dat ze gesteld worden. Nu is het ook algemeen menselijk dat mensen heel verschillend reageren. Toen een ramp een mens trof heb ik als reactie gehoord: "Laat dit toch iets met God te maken hebben, anders heb ik niets meer". Van een ander mens die door eenzelfde ramp getroffen werd heb ik als reactie gehoord: "Laat dit toch helemaal niets met God te maken hebben, anders heb ik niets meer".  Hoe je zult reageren op een ramp en hoe je daarin Gods aanwezigheid of afwezigheid zult beleven is dus afhankelijk van hoe jouw relatie met God eruit ziet. In dit verband is de wanhopige roep naar het "waarom" uiteindelijk geen vraag naar een beredeneerd antwoord; het is een roepen van "AU" omdat de grenzen van het leven zo scherp zijn en omdat je je er zo lelijk aan kunt openhalen. In dit alles, hoe we ons er persoonlijk ook toe verhouden, mag de boodschap van de Opstanding van Jezus de dragende grond zijn waarop we ook nu staan en mag het ook de kracht en de troost zijn om vol te houden. Dat zo de zegen en de nabijheid van Christus u en jullie allen mag vergezellen.                 Ds. Elzo Bijl


 
terug
 
 
 
 

Eredienst Hemelvaartsdag
datum en tijdstip 13-05-2021 om 09.30 uur
Liturgie Petrakerk Heinenoord – Hemelvaartsdag 13 mei 2021

Mededelingen ouderling van dienst

Intochtslied: Nieuwe Liedboek 362: 1, 2 en 3
https://www.youtube.com/watch?v=xoRjQDFdK6U

Stil gebed

Votum en groet

Klein Gloria – gespeeld door orgel

Aanvangstekst

Psalm 47: 2 – gespeeld door orgel

Verootmoediging: Catechismus van Geneve – hoofdstuk 12

Psalm 110: 1 – gespeeld door orgel

Gebed om de opening van het Woord en de verlichting met de Heilige Geest

Schriftlezing: Handelingen 1: 1-11
Tekst: Handelingen 1: 9 – 11

Gezang: 229: 1, 2 en 5
https://www.youtube.com/watch?v=NQZxqqHWvMI

Verkondiging: Door Zijn hemelvaart is Jezus dichterbij gekomen

Nieuwe Liedboek 663: 1
https://www.youtube.com/watch?v=D0hLf7Q6KDA

Dankgebed en voorbeden

Gezang 235: 1 en 2
https://www.youtube.com/watch?v=PaUueurfjdA

Zegen

   
  meer details

Eredienst
datum en tijdstip 16-05-2021 om 09.30 uur
meer details

Eredienst Pinksteren
datum en tijdstip 23-05-2021 om 09.30 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 30-05-2021 om 09.30 uur
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 06-06-2021 om 09.30 uur
meer details

 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.