Ds. Peter Sinia ‘verrast door traditie van de kerk’ Ds. Peter Sinia ‘verrast door traditie van de kerk’

Het onderwerp waarop u promoveert is in veel kerken – en was ook in uw gemeente –  een heet hangijzer. Hoe verklaart u dat?
“Het avondmaal is, ook in de wat rationelere gereformeerde kerken, blijkbaar verbonden met een diepe emotie. Dat heeft mij wel verrast, moet ik zeggen. Verder zie ik dat als je teruggaat naar een zuivere lezing van een Bijbeltekst mensen het gevoel hebben dat deze opzij geschoven wordt. En ten derde zie je dat datgene wat je van huis uit hebt meegekregen onterecht als traditie wordt uitgelegd, terwijl de traditie van kinderen aan het avondmaal veel ouder is.”

Welke adviezen wilt u geven aan kerken die zich op dit thema bezinnen?
“Laat je verrassen door de traditie van de kerk. En laat iemand als Luther, die 1 Korinthe 11 uitlegt zoals ik daarnet, je prikkelen om dit Bijbelgedeelte nog eens opnieuw te overwegen. En ten derde: houd als gemeente iedere week een maaltijd met elkaar en laat het avondmaal daar een onderdeel van zijn. Wat denk je, zou een plek voor kinderen aan die tafel niet heel natuurlijk en Bijbels zijn?”

Geschreven door:

Reinald Molenaar