Het lied aan het licht Het lied aan het licht

Actueel lied in coronatijd

Een goede tekst toont zijn kwaliteit door in nieuwe omstandigheden weer nieuwe betekenissen op te roepen. Tijdens deze coronacrisis, waarin we zo op elkaar aangewezen zijn, springen de volgende regels van het lied eruit:

Dat ik niet uitval, dat wij allen
zo zwaar en droevig als wij zijn
niet uit elkaars genade vallen …

Want we hebben elkaar zo nodig om het verhaal van hoop levend te houden. Maar ook springt eruit:

kijk uit mijn ogen of ergens al de wereld daagt.

Namelijk, die bevrijding waar wij allen zo naar verlangen en die kwetsbaren in de samenleving weer meer in de ruimte zet en tussen de mensen. En tot slot:

Alles zal zwichten en verwaaien
wat op het licht niet is geijkt.

Alles wat ons aan donkere krachten overvalt – of dat nu een virus is, of de moeilijke gevolgen die dat virus voor velen heeft, het zal niet beklijven. Het licht (‘van Hem die leeft’!) zal het laatste woord hebben: het licht van de opstanding.

Overig liturgisch gebruik

Het Liedboek heeft het lied dan ook bij het Paastriduüm gezet. Als een lied voor de paaswake of paasochtend. Evenwel zijn er ook woorden die aan Kerst doen denken, en dan vooral het ‘kind’ (couplet 2, het Licht der wereld?) en het thema van geborgenheid. En wat – in deze tijd tussen Pasen en Pinksteren – te denken van het licht dat ons ‘aanvuurt’? Als vlammen op de hoofden? Maar het lied is ook goed in te zetten voor ‘algemener’ gebruik. Het wordt regelmatig gezongen als lied van hoop en elkaar vasthouden.

Om het lied mooi te zingen, en dan het liefst in de vierstemmige zetting van Oomen, kun je het beste steeds 2 regels als één lange frase zingen. Ieder couplet bestaat dan als het ware uit 4 (lange) regels. Het lied kan een wat langzamer tempo prima verdragen (de componist heeft het een rustig tempo meegegeven), wat ruimte geeft om te tekst bewust te zingen. In dat geval moet je niet te veel ruimte nemen voor de ademhaling halverwege die 4 lange regels. Daar moet de melodie doorstromen. Dan blijft de spanning het mooist staan en zing je écht naar het licht toe.

datum en tijdstip 24-01-2021 om 10.00 uur
         Kerkdienst Heinenoord, 24 jan. 2021, 10.00 uur.

Woord van welkom.

Luisteren naar:  Psalm 84: 1 en 3.

Votum en Groet.  Klein Gloria

Verootmoediging en genade verkondiging.

Wij luisteren naar: Lied 834: 1 en 2.

Lezing van de wet.

Luisteren naar Psalm 119: 37.

Gebed bij de opening van de Schrift.

Lezing: Openbaring 22: 12 – 21

Wij luisteren naar Lied 513.

Prediking.

Wij luisteren naar lied 518: 1 en 3.

Gebed.

Slotlied 489: 1 en 3.