Startweekend 2019 Startweekend 2019

We mochten een mooie start beleven van een mooi seizoen dat weer voor ons ligt.
Zaterdag 21 september vertrokken we met een leuk gezelschap naar Schouwen Duiveland, naar Ouwerkerk, naar het Watersnoodmuseum.

De organisator kwam zelf bijna in Kamperland terecht...maar dat verhoogde de pret alleen maar....
Het watersnoodmuseum is een levende herinnering aan een schokkende gebeurtenis: de watersnoodramp in 1953.

De watersnoodramp gebeurde op 1 februari 1953 en trof delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De rampzalige nacht wordt uitgebreid belicht in het Watersnoodmuseum, waarbij de verhalen onderverdeeld zijn in vier delen.

We beleefden de rampzalige nacht, waarbij het water zich razendsnel verspreidde. In caisson 1 ligt de nadruk op de rampnacht en de hulpverlening in de eerste dagen daarna. Wat is er gebeurd en hoe kon het gebeuren?

In caisson 2 ontmoet je de slachtoffers, hun emoties en de persoonlijke ervaringen.

In caisson 3 zagen we hoe met man en macht werd gewerkt aan de wederopbouw. Materialen en materieel dat werd gebruikt om de verwoeste polders, dorpen en steden weer op te bouwen en in te richten. Een houten woning, door Denemarken geschonken aan inwoners van Zierikzee, is daar afgebroken en weer opgebouwd in het museum. Verhalen van de Ramp zijn daarin te zien en te beluisteren. Ook is er te zien dat een overstroming ook nu nog mogelijk is en welke gevolgen dat heeft.
In caisson 4 stapten we in een nieuwe wereld: de toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Door een interactieve expositie met touchscreen-tafels maakten we  kennis met waterbeheer.

Onze gids vertelde honderduit, hoefde nooit na te denken bij wat hij zeggen wilde en de jaartallen en andere getallen rolden er moeiteloos uit, wat een gedrevenheid!

Indrukwekkend was de kleine horloge en het jasje...stille getuigen van een vreselijke ramp die groot en klein trof.

De trouw van onze God stond op zondag 22 september centraal.
In het Bijbelverhaal ging God mee met Naomi en Ruth. God bewaarde hen op hun zoektocht en bleef hen trouw.
Hij opende hun toekomst en daarmee ook de toekomst van Israel.
Zo mogen we ook geloven dat God ook met ons mee gaat, het nieuwe jaar in.

Na de dienst was er een heerlijke lunch, verzorgd door enkele gemeenteleden, echt een kwaliteit, een van de vele talenten van de Petrakerkgemeenschap!

Filmpje watersnoodramp 1953