“Kinderen in de knel” in Moldavië.

Petrakerk project
“Kinderen in de knel” in Moldavië.
In het armste land van Europa, Moldavië, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Zonder goed toezicht en liefdevolle zorg lopen vooral de meisjes het risico om verhandeld te worden en misbruikt in de seks- en drugsindustrie.

 
lees meer »
 
. .
ZWO nieuws 6/2020
Onze kerk in actie tegen kinderarbeid



 

Een toekomst voor kansarme kinderen in Pretoria- Zuid-Afrika.


Voor veel zwarte jongeren in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria is hun toekomst een zwart gat. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken. De helft van de jongeren maakt de middelbare school niet af en 40 procent tussen de 15 en 34 jaar is werkloos. Samen met de christelijke organisatie PEN biedt Kerk in Actie deze kansarme jongeren weer nieuwe mogelijkheden.
De medewerkers vormen een hechte gemeenschap met deze jongeren en leren hen weer positief in het leven te staan:
  • 1060 jongeren worden bereikt via bijbelclubs en vakantiekampen
  • 80 kinderen en jongeren krijgen intensieve huiswerkbegeleiding
  • 230 kinderen leren sociale vaardigheden
  • 25 kinderen krijgen intensieve persoonlijke hulp
  • 95 jongeren leren zich uiten via muziek en kunst en bouwen zelfvertrouwen op.
Ook nu is er een filmpje op deze website te zien over dit belangrijke werk van Kerk in Actie.
U kunt uw bijdrage aan ons Petrakerk-project over maken op rekeningnummer NL73RABO0351134085 (o.v.v. Zending)
Joke Piket (ZWO-commissie)
 
Petrakerk in actie tegen kinderarbeid in Colombia Petrakerk in actie tegen kinderarbeid in Colombia

ZWO nieuws 3/2020
Onze kerk in actie tegen kinderarbeid in Colombia


 
                                                                      
                                       Sinds 2018 zetten wij ons als Petrakerk in voor “Kinderen in de knel”.
Kinderen in de knel wereldwijd. U kreeg veel informatie uit Oeganda, India en Colombia. Maar de opbrengst van onze acties is en was altijd voor het wereldwijde werk van Kerk in Actie  voor Kinderen in de knel.
In deze Corona-tijd worden de inkomsten voor het zo belangrijke werk minder. Door zendingscollectes, door taart te eten op de gemeenteavond, door een maaltijd te organiseren voor de hele gemeente (en andere acties) kregen wij toch ieder jaar -voor de coronacrisis- weer een mooi bedrag bij elkaar.
Kinderen zijn de toekomst, wereldwijd. Gezonde kinderen die niet hoeven te werken maar een opleiding doen.
Kinderen die beschermd moeten worden tegen ziektes en onrecht.
Wij zetten ons in voor Kinderen in de knel, ook in deze corona-tijd.
Doet u mee?
U kunt uw bijdrage aan ons Petrakerk-project over maken op rekeningnummer NL73RABO0351134085 (o.v.v. Zending)
Dan zorgen wij ervoor dat u geregeld een filmpje van dit mooie werk krijgt te zien op deze website.
Joke Piket (ZWO-commissie)
 
Film : Geloven in delen
 
 
ZWO maart/april 2020 ZWO maart/april 2020

ZWO nieuws maart/april 2020

Onze kerk in actie tegen kinderarbeid in Colombia




In de sloppenwijken van Bogotá werken talloze kinderen op de markt of in de vuilnis. Maar liefst 1,5 miljoen kinderen in Colombia doen zwaar en gevaarlijk werk. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik.


Stichting Kleine Arbeider (FPT), een bevlogen partnerorganisatie van Kerk in Actie, is een sociaal centrum dat zich richt op werkende kinderen. FPT biedt onderwijs aan deze kinderen en maakt hen weerbaar om hun kansen op een betere toekomst te vergroten. “Wij willen de kinderen niet stigmatiseren omdat ze werken”, zegt directeur Alejandro Martinez over de aanpak van FPT. “Wij leren hen wat hun rechten zijn. Wij geven kinderen vertrouwen in zichzelf en in hun gemeenschap.”
Kinderen kunnen verschillende vaktrainingen volgen: moestuinen, tienerrestaurant, filigraan, yoghurt, sieraden maken. In 2015 is de opleiding tot kok gestart, hier doen inmiddels 50 jongeren aan mee.”
Filigraan
Fanny is 11 jaar oud en gaat ‘s morgens naar school. Sinds ongeveer vier jaar doet ze mee aan een vaktraining om filigraantechnieken te leren, bijvoorbeeld met opgerold papier. “Ik leer hier om mooie dingen te maken, zoals kaarten en boekenleggers.” Met de verkoop hiervan verdient Fanny wat geld. Bovendien weet ze nu dat ze in staat is om prachtige producten te maken.
Ze voelt zich op haar gemak in de groep. “Ik heb hier veel nieuwe vrienden gekregen. Ik vind het leuk dat er zoveel verschillende groepen zijn. De leerkrachten zijn erg aardig en leuk. Ik zou later ook wel een lerares willen worden bij FPT!”


FPT in Colombia is een van de projecten die centraal staan in het themajaar Kinderen in de Knel. Door mee te doen aan een themajaar, verdiepen plaatselijke kerken in Nederland zich in één thema en ondersteunen ze projecten die bij dat thema passen.
Sinds 2018 zetten wij als Petrakerk in voor “Kinderen in de knel”.
 
 
ZWO Project 2020 Kerk in Actie, Kinderen in de knel, Colombia

ZWO Project 2020 Kerk in Actie, Kinderen in de knel, Colombia

ZWO nieuws januari/februari
Onze kerk in actie tegen kinderarbeid in Colombia



Ook in 2020 gaan we als Petrakerk-gemeente verder met het Kerk in actie project “kinderen in de knel”. 
 

De informatie die u in 2018 van ons kreeg ging over de hulp aan kinderen in Oeganda, een land in Afrika.
In 2019 kon u veel informatie lezen over de hulp aan kinderen in India, een land in Azië.
Dit jaar zullen wij u informeren over de hulp die Kerk in Actie verleent aan kinderen in Colombia, een land in Zuid-Amerika.

Als je door de sloppenwijken van Bogotá loopt, zie je talloze kinderen werken op de markt of in de vuilnis. Maar liefst 1,5 miljoen kinderen moeten werken in Colombia. Kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk, maken lange dagen. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik.
Stichting Kleine Arbeider is een bevlogen organisatie die onderwijs biedt aan deze kinderen en hen weerbaar maakt om hun kansen op een betere toekomst te vergroten. Wekelijks krijgen 60 kinderen hier een vaktraining. Ook ouders en vooral tienermoeders worden ondersteund.
Wat kan de Kleine arbeider doen met uw bijdrage?
• Voor 75 euro per jaar krijgt een kind iedere dag iets te eten.
• Voor 67 euro per jaar kan een kind een cursus volgen om zich bewust te worden van zijn rechten.
• Voor 200 euro kan één jongere een jaar een vaktraining volgen.
 
lees meer »
 
ZWO Nieuws september 2019 ZWO Nieuws september 2019




KINDERARBEID-VRIJE ZONES IN TIRUPUR IN INDIA

5023 kinderen naar school
WAT DOEN VOLWASSENEN?
De 13.327 volwassenen hebben de volgende bezigheden:
  • 5.736 werken in de textielsector
  • 349 werken in de bouw
  • 172 werken als chauffeur
  • 2.170 werken in andere sectoren
  • 319 studeren
  • 4.581 werken niet, waaronder 3.238 vrouwen tussen de 19 en 58 jaar.
Veel vrouwen werken in de textielsector



WAAR LOBBYEN WE VOOR?
  1. BETERE KWALITEIT VAN ONDERWIJS
Alle kinderen in deze zones gaan nu naar school, maar de kwaliteit van het onderwijs is op veel scholen slecht. We voeren de druk nu op om de kwaliteit van het onderwijs op die 29 scholen te verbeteren. Officieel horen er maximaal 30 kinderen in 1 klas te zitten, wat bij de scholen in onze kinderarbeid-vrije zone ook het geval is. Maar op veel andere scholen zitten soms wel 70 of zelfs 100 kinderen in één klas. Wij lobbyen voor meer onderwijzers bij de overheid, maar ook bij een sociaal fonds van bedrijven in onze regio. We doen ook een beroep op deze bedrijven om te zorgen voor toiletten op scholen of voor een betere infrastructuur.
  1. BEDRIJVEN ZONDER KINDERARBEID
Er zijn in dit gebied dat we kinderarbeid-vrij willen maken 234 textielbedrijven actief: 198 met minder dan 20 werknemers en 36 die groter zijn. 214 werken voor de lokale markt en 20 werken voor de export.  Wij vragen aan deze bedrijven om te beloven dat ze:
  • Zelf geen kinderen van 15 jaar en jonger voor zich laten werken
  • Jongeren van 16 en 17 jaar maximaal 5 uur laten werken
  • Er op toezien dat de kinderen van hun werknemers naar school gaan.
  • Een fatsoenlijk loon betalen aan hun werknemers.
Volgende keer meer informatie over kinderarbeid-vrije zones!

 
 
Maak van de collecte een moment van betekenis Maak van de collecte een moment van betekenis

De collecte heeft een eigen betekenis, voortkomend uit de diaconale taak van de gemeente: omzien naar de armen. In de liturgie krijgt dat vorm in het inzamelen van de gaven. Daarbij gaat het niet alleen om de inkomsten. Als teken van dankbaarheid geven wij God terug wat wij uit zijn hand ontvingen. Hoe maak je daar een bewust moment van?

Marten van der Meulen, universitair docent godsdienstsociologie aan de PThU en wetenschappelijk beleidsmedewerker in de dienstenorganisatie, zou de collecte aangrijpen om de gemeentevisie te ondersteunen. “Vertel bijvoorbeeld: ‘We staan als gemeente voor deze uitdaging en dat betekent dat we dit bedrag bijeen willen krijgen.’ In de praktijk blijkt dat gemeenten met een breed gedragen visie vaak vitaal zijn.” De geefbereidheid is er, maar gemeenteleden geven minder automatisch dan vroeger. “Ze willen weten waar ze voor geven. Maak dat inzichtelijk.” Aan een collecte voor een diaconaal project kun je een concrete geefvraag verbinden. “Maar als kerk je eigen gemeenschap instandhouden of geld bijeenbrengen voor een vernieuwend project is ook heel legitiem. Het hoeft niet moeilijk te zijn om daar een goed verhaal bij te maken.” 

Geef uw leeftijd

De Protestantse Gemeente Kleverskerke in Zeeland bedacht een alternatieve collecte. ZWO-lid Petra van den Berge: “Om geld op te halen voor ons ZWO-project hebben we aan het begin van de Veertigdagentijd een klein bruin envelopje uitgedeeld. Eén envelopje per gezin. Met daarop de actie ‘Geef uw leeftijd’. Als je 65 bent bijvoorbeeld geef je 65 keer 1 cent, 65 keer 2 cent of 65 keer 10 cent, net wat je wilt. Met Pasen konden de envelopjes weer ingeleverd worden. Dit leverde vijf keer zoveel op.”

Haal meer uit de collecte

Zonder nadenken een euro in de zak stoppen? Deze manieren zorgen dat geven in de kerkdienst echt van betekenis wordt:

  • Deel collectefolders uit met daarin de omschrijving van het project waarvoor u collecteert. Zie bijvoorbeeld de collectefolders van Kerk in Actie.
  • Bestel de gratis brochure 'Samen in Actie' met tips voor de collecte of fondsenwervende actie van uw gemeente.
  • Houd een omkeercollecte. Iedereen mag een munt van twee euro úit de zak halen, met de bedoeling dit in de periode daarn te vermeerderen. Zie de tips van ds. Berensen.
  • Een variant op de omkeercollecte is de talentenactie. Ook hier krijgen gemeenteleden in eerste instantie geld om er vervolgens met hun talent meer van te maken. Via Kerk in Actie zijn gratis talentenkaarten te bestellen en is een bijbehorend stappenplan te downloaden.
  • Laat een bijbelkring, jeugdgroep of kindernevendienst een doel kiezen en in de dienst vertellen waarom dit doel een bijdrage verdient. 
  • Ga als (delegatie van de) gemeente op bezoek bij een project dat de gemeente steunt of nodig mensen uit om iets te vertellen. 
  • Benoem concreet wat er met het geld van de collecte gefinancierd wordt. Dus in plaats van ‘eredienst en pastoraat’: ‘Dankzij uw bijdrage kunnen we elke week een ouder gemeentelid blij maken met een mooie bos bloemen.’
  • Maak in je beleidsplan inzichtelijk hoeveel geld je voor het waarmaken van je gemeentevisie nodig hebt en verwijs daarnaar tijdens de collecte. 
  • Vraag geen geld, maar haal eens iets materieels op. Speelgoed voor de speelgoedbank, knutselspullen voor de kindernevendienst of oud papier voor de oud papier-actie. 
 
ZWO nieuws juli/augustus 2019 ZWO nieuws juli/augustus 2019
lees meer »
 
De taakgroep Diaconie De taakgroep Diaconie
lees meer »
 
ZWO juni 2019 - Kinderen in de knel in India. ZWO juni 2019 - Kinderen in de knel in India.
lees meer »