ZWO Project 2020 Kerk in Actie, Kinderen in de knel, Colombia

ZWO Project 2020 Kerk in Actie, Kinderen in de knel, Colombia
Een sterke moeder
Kimberley's moeder verkoopt koffie op straat en werkt van 8 uur ‘s-avonds tot 4 uur in de ochtend. Haar vader Diego woont ergens anders. Ze bezoekt hem soms. Haar moeder is vrolijk en leert haar dat ze altijd haar best moet doen om te bereiken wat ze zou willen, ook als dat moeilijk is. Zo heeft haar moeder een computer kunnen kopen, waar ze heel hard voor moest werken. Kimberley vindt het wel jammer dat er soms gescholden wordt in haar familie. Haar moeder is erg goed voor haar. Kimberley is God altijd dankbaar dat haar moeder nog leeft. Dat zegt ze ook altijd tegen haar moeder voordat ze naar FPT gaat. Kimberleys oma is overleden. Dat is een hele pijnlijke herinnering.

Bij FPT voelt Kimberley zich gelukkig
Kimberley komt al drie jaar bij FPT. Ze leert er o.a. yoghurt en karamelpasta (voor op brood) maken, die ze kan verkopen. FPT betekent veel voor haar. Ze vindt het fijn dat ze al hun beloften nakomen. Hier voelt ze zich gelukkig, wordt ze omringd door liefde en saamhorigheid en leert ze een praktische vaardigheid. Soms maken de kinderen wandelingen met FPT. Dat zou Kimberley wel vaker willen doen. Ze is meegegaan met een kamp van FPT. Ze deden daar allerlei spelletjes, gingen naar het zwembad. Ze leert bij FPT hoe je moet samenleven met anderen. Kimberley leert ook veel van de houding van de begeleiders. ‘We leren dat de liefde het hart van het werk is. Met liefde kun je ver komen, je moet liefhebben om je doelen te bereiken.’

Spaans is favoriet
Ze is een goede leerling op school, hoewel ze soms wel problemen heeft met discipline. Ze zit altijd op de tweede plek in haar klaslokaal. Vooral de Spaanse les fascineert haar. Ze zit in de 4e klas (groep 6 in Nederland) van basisschool Llano Grande, vlakbij haar huis.

Veel geweld in de buurt
De wijk waarin Kimberley woont is gevaarlijk door criminaliteit en geweld, maar kan ook vrolijk en plezierig zijn. Kimberley vindt het vooral leuk dat mensen in de kerstperiode muziek aanzetten en op straat gaan dansen. Ze houdt niet van mensen die dronken zijn en veel bier drinken. Ze zou willen dat haar wijk meer gaat recyclen om het milieu te verbeteren, omdat er nu veel afval is.

Dol op dieren
Kimberley houdt van fruit en rijstepap. Ze maakt zich zorgen om haar vriendinnen die gestopt zijn met school. Ze wordt gelukkig van haar hondje Muñeca, omdat ze gek is op dieren. Ze moet altijd huilen als ze straathonden ziet, die mishandeld worden. Ze tekent graag poppetjes en hondjes en speelt graag voor dierendokter. Met haar broertje en zus speelt ze graag bordspelletjes, kieteloorlog of ze kijken spannende filmpjes op de telefoon. Kimberley is een vrolijk, respectvol, optimistisch en slim meisje. Ze wil later dierenarts worden, omdat ze zoveel van dieren houdt. Haar droom is om dieren uit hun lijden te verlossen. Ze houdt niet van ratten, maar ze vindt het wel zielig als ze doodgaan. Ze wil later als ze 28 is een huis met veel honden, een man en een dochter.

Kind met verplichtigen
Kimberley zegt: ‘We zijn hier wel gelukkig, maar sommigen zijn moe. Iedereen moet werken, we hebben allemaal onze verplichtingen.’ Ze wenst dat andere kinderen in de wereld kunnen werken zonder daar moe van te worden.

 
terug